//

Szarlotka na kruchym cieście – jabłecznik

Dziś, 10 czerwca blog "Domi w kuchni" obchodzi 2. urodziny. Dlatego też dziś postanowiłam podzielić się z Wami wieloma wspomnieniami, a także przepisem na wyjątkowe ciasto. Dlaczego zwykła szarlotka jest tak niezwykła? Bo przepis na nią mam z magicznego zeszytu mojej mamusi, osoby, która od zawsze była moim kuchennym mentorem. Kruche, mega kruche ciasto, lekko słodkie i kwaśne, kruche jabłka, odrobina cukru pudru i pełno cynamonu... po prostu poezja smaku! Osobiście uważam, że jest to najlepsza szarlotka pod słońcem. A dlaczego? Bo to przepis z zeszytu mojej Mamusi, starszy pewnie ode mnie, choć odrobinkę przeze mnie zmodyfikowany pod względem proporcji. Sama szarlotka ma tak klasyczny smak, że przenosi w najpiękniejsza czasy dzieciństwa. [Oczywiście zaznaczam, że dla każdego inna szarlotka może być najlepsza na świecie - dla mnie to jest właśnie ta, jedyna] Najlepiej do niej nadadzą się jabłka odmiany szara reneta, ich miąższ jest wystarczająco kruchy, ale także kwaskowaty i soczysty, nie ciemnieją zbyt mocno - podłapały tylko kolorek od cynamonu. Polecam podać ją na gorąco, z lodami waniliowymi i bitą śmietaną.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
12
Czas przygotowania (min):
40
Gotowanie/pieczenie (min):
40
Czas całkowity (min):
80


Ciasto:
450g pszennej mąki
200g zimnego masła
120g cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 żółtka
2 łyżki kwaśnej śmietany

Nadzienie:
1,5 kg kwaśnych jabłek (lub 1 słoik gotowych - 900 ml)
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki kaszy manny

Ponadto:
cukier puder do oprószenia po upieczeniu





Serdecznie zapraszam Was do poczytania wspomnień z dwóch lat blogowania – 2. urodziny „Domi w kuchni”.

 

Przepis:

W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, dodać pokrojone w kawałki masło i żółtka oraz kwaśną śmietanę, całość posiekać nożem i zagnieść szybko gładkie, jednolite ciasto.

Nastawić piekarnik na 180 stopni. Blachę (35x25cm) wyłożyć papierem do pieczenia. 2/3 ciasta rozwałkować na spodzie blachy, nakłuć widelcem, posmarować roztrzepanym białkiem, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec na złoto ok. 15 minut, wyjąć i odstawić.

Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach (jeśli będą mocno soczyste, to odsączyć na sicie), dodać cynamon, bułkę tartą i cukier puder, dokładnie wymieszać i wyłożyć na podpieczony spód, wyrównać powierzchnię. Resztę (pozostałą 1/3) ciasta rozwałkować i utworzyć z nich paseczki i kratkę na jabłkach lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach na wierzch jabłek.

Wstawić blachę do piekarnika i piec 30-40 minut, aż ciasto z wierzchu będzie zarumienione. Upieczoną szarlotkę wyjąć, ostudzić. Ostudzoną oprószyć cukrem pudrem.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Szarlotka na kruchym cieście – jabłecznik
  • Szarlotka na kruchym cieście – jabłecznik
  • Szarlotka na kruchym cieście – jabłecznik